Geschiedenis

Geschiedenis van ;De Rode schaar & van Vliet Naaimachines.
 

verhuist sinds 2019 naar ;Bosstraat 32 Bergen op Zoom

 

de Rode Schaar in de krant

     

BERGEN OP ZOOM – De Rode Schaar en Van Vliet Naaimachines. Het zijn twee bekende namen in Bergen op Zoom en omstreken. Wanneer die twee dan ook nog eens de krachten bundelen, kan het natuurlijk helemaal niet meer op. En dat is precies wat er gaat gebeuren, want vanaf 5 januari zitten De Rode Schaar en Van Vliet Naaimachines in één pand. En dat is niet de enige verandering, want Joke van Zwol neemt afscheid van haar Rode Schaar na 25 jaar.

Dat betekent dus dat er heel wat veranderingen op stapel staan aan de Steenbergsestraat 19 in Bergen op Zoom, waar De Rode Schaar al jaren gevestigd is. Joke van Zwol zal al op 24 december aanstaande voor het laatst aanwezig zijn bij De Rode Schaar. "Ik ben nu 67 jaar oud en heb De Rode Schaar 25 jaar geleden opgezet. Eerst deden we het nog in franchise, maar al gauw begonnen we voor onszelf. Ik vind het werk nog steeds leuk, maar na 25 jaar is het ook wel tijd om er een einde aan te maken. Ik heb diverse generaties langs zien komen bij De Rode Schaar. Kleinkinderen gingen vroeger met oma mee naar De Rode Schaar en komen nu zelf ook langs. Ik zal het dan ook wel gaan missen, maar ik vind het wel genoeg geweest. Voor de klanten zal er echter weinig veranderen. Het team van thuiscoupeuses blijft gewoon bestaan, alleen ik zal er niet meer bij zijn”, aldus Joke van Zwol.

Van Vliet Naaimachines

Naast het vertrek van Joke per 24 december, net iets voordat ze haar 25 jaar bij De Rode Schaar daadwerkelijk zou volmaken, staan er nog meer veranderingen op de planning bij de Steenbergsestraat 19. Want René van Vliet van Van Vliet Naaimachines keert terug in Bergen op Zoom. "Zo’n 15 jaar geleden zaten we met Van Vliet Naaimachines op de hoek van het Vierkantje in de stad. Zelf ben ik al 35 jaar actief in de naaimachinehandel met onder meer reparaties. Een tijd geleden kwam ik met Joke in contact en had ze het er over dat ze wilde stoppen. Daarnaast zijn er in Bergen op Zoom veel andere coupeuses gestopt om ook met pensioen te gaan en naaimachinewinkels hebben de deur gesloten of gaan binnenkort dicht. Ik zag daarin een nieuwe kans, vandaar dat De Rode Schaar en Van Vliet Naaimachines begin volgend jaar samen verder gaan in één pand. Na het vertrek en afscheid van Joke op 24 december zullen we het pand anderhalve week dicht gooien om de boel een beetje te verbouwen. Op 5 januari houden we dan een open dag en op 6 januari gaan we weer gewoon open.”

Verkoop van naaimachines

Vanaf die zesde januari kunnen mensen dan bij De Rode Schaar en Van Vliet Naaimachines niet meer alleen terecht voor hun stomerijgoed voor Stomerij De Gagel of voor kledingreparaties. Het pand huisvest dan namelijk ook een naaimachineverkooppunt. "We zullen hier nieuwe naaimachines gaan verkopen van de merken Janome, Pfaff en Husqvarna. Ook kunnen mensen hier alle merken naaimachines laten repareren. We hebben immers zeker 35 jaar ervaring in de reparatie van naaimachines. Mensen kunnen hun naaimachine ook in onderhoud geven bij ons, zodat de machine altijd in optimale conditie verkeert.” Daarnaast zal er bij De Rode Schaar en Van Vliet Naaimachines met ingang van het nieuwe jaar ook een coupeuse aanwezig zijn in het pand. "Van ongeveer 12.00 tot 17.00 uur zal er een coupeuse aanwezig zijn voor de snelle klusjes als het repareren van een gescheurde broek of het vastzetten van een naad. Mensen kunnen dan wachten op de reparatie of snel nog even de stad in, terwijl de kleding weer gerepareerd wordt.”

 
naaicentrum Van Vliet  is in 1967 opgericht door A van Vliet
In de jaren die volgden is het bedrijf uit gegroeid tot een volwassen bedrijf met kennis en ervaring in:
alle merken naaimachines lockmachines en naai / borduurmachines en ook industriemachines
Vooral verkochten en repareerden toen veel zakkenstik machines voor de aardappel en uien groothandel.
Met als hoogtepunt in 1978 de levering aan de filtermatten fabriek van de oosterschelde kering.
Daar leverde we een tiental op maat gemaakte stikmachines die de matten in elkaar naaiden.
 


Met als hoogtepunt in 1978 de levering aan de filtermatten fabriek van de oosterschelde kering.
Daar leverde we een tiental op maat gemaakte stikmachines die de matten in elkaar naaiden.
 
 

  standaard model voor de ombouw voor de filtermatten fabriek