belangrijke tips voor dat u iets laat stome


Vlekkentips

Vlekkentips

Iedereen die weleens zelf textiel reinigt weet dat er soms iets grondig mis kan gaan. Door op de verkeerde temperatuur te wassen, het verkeerde wasgoed bij elkaar te stoppen et cetera. Sommige materialen zijn zeer kwetsbaar en kunnen alleen professioneel gereinigd worden. Onze vakkennis stelt ons in staat zelfs de meest kritische materialen te reinigen, maar soms willen wij vooraf even overleg over eventuele risico’s. Onderstaand enige voorbeelden van objecten die risico’s kunnen opleveren bij de reiniging:

 

Strassteentjes en pareltjes

Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor bruidskleding en zijn doorgaans van kunststof. Ofschoon het nauwelijks nog voorkomt kan kunststof oplossen, zodat de steentjes mat worden. Helaas wordt dit risico vrijwel nooit op het reinigingsvoorschrift aangegeven. Tot onze spijt zijn wij niet in staat om steentjes en pareltjes vóór het reinigen op echtheid te onderzoeken.

Tip: Verwijder applicaties zomogelijk voor de reiniging. Overleg anders bij afgifte. Soms is natreiniging een goed alternatief. Het is altijd raadzaam voor de reiniging van speciale objecten even te overleggen.

                                                                                                         


 

Lederapplicaties

Leer verliest bij reiniging vaak wat kleur. Daardoor kan het reinigen van een lichte textielsoort met donkere leder applicaties problemen opleveren Het leer wordt door de reiniging meestal wat lichter. Ook kan lederverf de lichte stof doen verkleuren.

 

Knopen

Bij normale reiniging vormen knopen geen enkel probleem. Voor bescherming van gevoelige knopen, zoals parelmoer, nemen wij speciale maatregelen. Geeft het wasvoorschrift aan dat een kledingstuk bestand is tegen reiniging dan dient dat ook te gelden voor de knopen. Voor de beschadiging van knopen kan in dat geval geen aansprakelijkheid door ons worden aanvaard. Gelukkig komen knopen die niet tegen reiniging bestand zijn nog maar zelden voor.

Tip: Controleer altijd voor het afgeven van kleding of de knopen voldoende vastzitten. Mocht desondanks na het reinigen onverhoopt een knoop ontbreken informeer dan even of die bij die eventueel bij de reiniging is losgeraakt. Vooral exclusieve knopen kunt u het beste óf goed vastzetten óf voor de reiniging juist verwijderen.

 

Schoudervullingen

Deze zijn in principe bestand tegen reiniging. Helaas komt het echter nogal eens voor dat vullingen die niet goed zijn bevestigd losraken of vervormen. De oorzaak ligt dan niet in een verkeerde behandeling en derhalve kunnen wij daarvoor ook geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Tip: Let erop dat schoudervullingen stevig genoeg bevestigd zijn. Verwijder  eventuele uitneembare vullingen, zodat ze niet zoek raken.

 

Vlekken

De meeste vlekken vormen voor ons geen enkel probleem. Belangrijk is echter dat de vlek zo vers mogelijk is en beslist onbehandeld. Probeert u zelf een vlek te verwijderen dan loopt u het risico het textiel onherstelbaar te beschadigen. Zelfs door licht wrijven kunnen al lichte of ruwe plekken ontstaan die niet meer weg te krijgen zijn. Bovendien dringen veel vlekken door een voorbehandeling pas goed in het weefsel door en zijn dan niet meer te verwijderen zonder dat ze resten achterlaten. Uiteraard zijn er ook voor de ervaren reiniger grenzen. Veel materialen zijn zo gevoelig dat het onmogelijk is vlekken volledig te verwijderen. Bij slechts enkele verontreinigingen is schadevrije verwijdering zondermeer onmogelijk. Voorbeelden daarvan zijn siliconen, secondenlijm, haarverf en houtverf.

Tip: Geeft textiel met vlekken altijd zo snel mogelijk en onbehandeld bij ons af. Attendeer ons even op de vlek en geef even door welke substantie het betreft. Wij kunnen namelijk vlekken speciaal behandelen (detacheren), waardoor de kans het grootst is dat deze geheel verdwijnt.

 

Waxcoat

Vaak bevreemdt het klanten dat hun waxcoat (jack met gewaxte katoen) niet gewassen of gereinigd kan worden. Daarom dient u bij aankoop te bedenken dat dit artikel tijdens de levensduur hoogstens wat kan worden afgedept. Een mogelijk alternatief voor de waxcoat vormen jacks met een polyurethaan- of polyesterlaag. Deze vertonen vaak een verbluffende overeenkomst en kunnen doorgaans nat gereinigd worden.

 

Oudere gordijnen

Vooral door de inwerking van vele jaren zonlicht kunnen oudere gordijnen schade oplopen, die meestal bij de reiniging pas goed aan het licht komt. Uiteraard doen wij ons uiterste best om het risico van schade tijdig te onderkennen, maar kunnen daarvoor helaas geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Tip: Slijtageplekken worden vaak vooral na reiniging zichtbaar, omdat dan los vezelmateriaal uitgespoeld wordt.


 

 

Bijzondere reiniging

Reiniging (dons)dekbedden

Ieder mens verliest ’s nachts 0,5 tot 1,5 gram huidschilfers en voedt daarmee ongeveer een half miljoen huisstofmijten. Deze houden zich graag op in dekbedden en matrassen, maar ook in tapijten, meubels, gordijnen en kleding. Net als andere allergieën neemt ook die tegen huisstofmijt toe. Inmiddels is al zo’n 12,5 procent van de kinderen allergisch. Daarom is het raadzaam dekbedden regelmatig professioneel te laten reinigen. Naast de tijk wordt ook de inhoud van dons en veertjes zorgvuldig gereinigd. Door de speciale reiniging wint het dekbed merkbaar aan volume. Ook kussens en hoofdkussens kunnen wij op deze wijze voor u behandelen. Daarna kunt u weer gezond slapen onder een warm, schoon en fris dekbed of op een kussen dat aangenaam zacht aanvoelt.Leer, Nappa en Suède

Kleding die geheel of gedeeltelijk bestaat uit materialen zoals leer, nappa en suède is erg populair en doorgaans niet goedkoop. Haalt u daarom het optimale uit uw investering door deze goed te laten onderhouden. Omdat geen enkele huid hetzelfde is, bestaan er vaak grote kwaliteitsverschillen tussen de gebruikte leersoorten. Omdat dit speciale eisen stelt aan het proces van reinigen en afwerken besteden wij het onderhoud van deze materialen uit aan een gespecialiseerde partner. Deze beoordeelt in hoeverre het materiaal veilig gereinigd kan worden en overlegt tevoren over eventuele risico’s. Ook wordt de kleding nagekeken op eventuele kleine schades die, eveneens in overleg, meestal hersteld kunnen worden. Ook hier geldt dat wij alleen de beste kwaliteit voor onze klanten accepteren.

                                                 

Pailletten

De tegenwoordig gebruikte pailletten kunnen probleemloos worden gereinigd. Sommige soorten zijn echter niet hittebestendig, zodat ze bij het strijken kunnen vervormen. Bij de behandeling van oudere, gelakte pailletten dient de grootste voorzichtigheid in acht genomen te worden, omdat de laklaag bij het reinigen op kan lossen. De pailletten verliezen daardoor hun kleur en kunnen in het ergste geval ook het textiel aantasten.

Tip: Wijs ook hier even op de applicaties. Bij oude, gelakte pailletten moet even worden onderzocht of deze nat gereinigd kunnen worden, anders moeten de garneringen worden verwijderd.
Natreiniging

Overhemdenservice

Ons bedrijf biedt overhemdenservice voor professionals die prijs stellen op een onberispelijk uiterlijk. Van professionals voor professionals dus, want onze aanpak onderscheidt zich nadrukkelijk van het wassen en strijken thuis. Door het wassen kunnen overhemden veel te lijden hebben. Kragen en boorden kunnen daardoor worden aangetast, kleuren kunnen vervagen en wit kan vergrauwen. Door een speciaal wasprogramma voor overhemden blijven door ons gewassen witte overhemden wit en behouden gekleurde overhemden hun nieuwe uitstraling. Door het gebruik van de juiste watertemperatuur en de juiste wasmiddelen gaat het textiel bovendien langer mee.

Bij thuis strijken kunnen vale, gladde randen ontstaan, die vooral bij donkere overhemden goed zichtbaar zijn. Dankzij het gebruik van speciale apparatuur, in combinatie met de juiste droging, doet dit probleem zich bij onze overhemdenservice geheel niet voor. De kragen en boorden worden zorgvuldig geperst.

Voordat uw overhemd wordt afgeleverd wordt het nog even gecontroleerd op onverhoopt achtergebleven vlekken.